Přečtěte si 14 tipů a triků, jak řeší firemní stravování jinde!

Zvyšující se ceny energií, potravin a cen v restauracích jsou předzvěstí turbulence i ve vodách firemního stravování. Jídla za levno se vymstí na kvalitě, porcích i náladě zaměstnanců. Navíc stravovat se po vlastní ose za 200 Kč a více každý den, není a rozhodně nebude pro každého.

I když jste spokojeni s dodavatelem, určitě řešíte nárůst koncových cen (možná už i několikrát do roka)
a objemy odběrů. Možná budete muset navrhnout model firemního stravování od začátku
nebo se budete chystat na nové výběrové řízení. Řešení je vždy více, proto jsme připravili článek s tipy,
jak firemní stravování řeší jinde, i kolik za něj v průměru hradí:

  • Možnost stravování v okolních firmách/jídelně. Pokud kolem nejsou žádné restaurace, ani bistra, zkuste se propojit se společnostmi kolem a dohodnout společný odběr. Můžete si tak sáhnout hromadným odběrem na nižší ceny jídel.
  • V případě vlastního zázemí či prostoru jídelny, zkuste oslovit restaurace, provozovatele jídelny
    či vyhlášeného kuchaře a dohodnout pravidelné odběry i s výdejem stravy přímo ve vaší firmě.
  • Vždy si požádejte o ochutnávku jídel podle skladby a preferencí. V případě uzavření smlouvy
    si skladbu jídelníčku písemně dohodněte. Ať to budou gramáže masa, varianta fit jídla, volba
    pro vegetariány či energeticky vydatnější jídla pro zaměstnance s vyšším výdejem energie.
    Dodavatel by Vám měl vyjít vstříc a vytvořit koncept, který vyhoví potřebám všech napříč firmou.
  • Proklepněte si předem nového dodavatele jídel, stejně jako si prověřujete zaměstnance.
    Nedluží na odvodech, nemá negativní recenze, má všechna potřebná oprávnění, nesnaží se náhodou chytit každého kšeftu? Pokud vám něco nesedí, požádejte si o reference.
  • Peníze. Je možné, že dodavatel jídla bude vyžadovat zálohy či týdenní platby za odebraná jídla. Rozhodnutí je na Vás, Vašich možnostech a firemních pravidlech. 
  • Oslovte i restaurace, kde vám chutná a které tuto formu stravování jídel veřejně nenabízejí.
    Doba je turbulentní, mnohdy i vyhlášené restaurace připravují firemní obědy za smluvní ceny.
  • Zaveďte burzu jídel. Ocení ji nejen obchodníci na cestách. Umožníte jim dosáhnout si na jídlo
    po uzávěrce a ulevíte zaměstnanci, který si jídlo již nemůže odhlásit. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.
  • Zabraňte plýtvání, neodebraným jídlům a chybám v objednávkách. Evidujte objednávky i nevydaná jídla a nastavte ve firmě jasná pravidla úhrad pro neodebranou stravu. 
  • Pokud máte zavedený příspěvek zaměstnavatele, či hradíte za zaměstnance jídla a poté je rozúčtováváte, dejte si pozor na zaměstnance v exekuci. Pro tyto případy doporučíme zavést platbu předem.
  • Povolit jedno jídlo nebo více jídel? Často se stává, že si zaměstnanci chtějí objednat více jídel denně, obzvláště v době covidu to bylo velkou pomocí pro rodiče s dětmi. I to je možnost,
    jak zaměstnancům vyjít vstříc a poskytnout další benefit. Objednávkový systém i toto zvládne levou zadní rozúčtovat. 
  • Stravenkový paušál, stravenky nebo dotovaná strava? To už musíte rozhodnout na základě vašich vnitropodnikových směrnic, ekonomických možnostech, prostor i vybavení či počtu zaměstnanců. Tipy na hodnotné články k této velmi obsáhlé problematice najdete na konci toho našeho.
  • Hodnocení! Zaměstnanci potřebují prostor pro vyjádření názoru. Feedbacky je možné sbírat nepřetržitě, ne pouze jednou za kvartál pomocí NPS, které vyplní 40% a bude nevypovídající. Objednávací systémy v dnešní době umožňují online reagovat v případě přešlapu či poděkovat
    za obědový zážitek. Umí to i ten náš 🙂 
  • Provoz vlastní kantýny může i vydělat. Nejen na pokrytí mzdových nákladů vašeho kuchaře
    a energií. Pokud stravujete spřízněné firmy ve vašem okolí za vyšší cenu než pro vaši firmu,
    avšak stále výhodně pro obě strany, zajistíte si tak nejnižší cenu pro své zaměstnance.
  • Naším posledním tipem bude, že všechny výše uvedené způsoby stravování můžete provádět přes Lunchdrive. Systém, který zůstane s Vámi, i když vyměníte dodavatele a zprocesuje vše od objednání, přes výdej, hodnocení, přístupy dalších firem i vyúčtování do mezd. 

Přehled možností firemního stravování s výhodami i nevýhodami

Pokud některé z výše uvedených způsobů provozujete, hledáte dodavatele či pokukujete po výměně stravovacího systému, ozvěte se, známe dodavatele po celé ČR a nebojíme se zeptat 🙂 

Skvělé články na téma firemního stravování z ekonomického a účetního pohledu: 

Sazby DPH: https://www.zivnostnik.cz/33/sazba-dph-u-zavodniho-stravovani-uniqueidgOkE4NvrWuOxZ4GxLdrsIr36rB15dShXpLpGVMy1prA/

Účetní pohledy na závodní stravování: 

https://www.du.cz/33/zavodni-stravovani-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EpHj09OBNF6ybpDy6vfCR2s/

Povinnosti zaměstnavatele: 

https://www.pruvodcepodnikanim.cz/clanek/stravovani-a-pitny-rezim-zamestnancu/