Zdravé stravování s ohledem na ekologii se stává ve firmách realitou!

Přísloví „ve zdravém těle, zdravý duch” je obecně známo. V dnešní době platí dvojnásob. Tímto směrem se vydávají nejen zaměstnavatelé, ale i personalisté, a v neposlední řadě sami zaměstnanci. V průzkumu, který mezi personalisty Lunchdrive.cz prováděl, se potvrdilo, že se HR oddělení snaží zaměstnance edukovat v jejich životním stylu a stravovacích návycích. 20 % všech dotázaných personalistů to bere jako samozřejmost a 31 % HR pracovníků vzdělávání v tomto směru rozhodně plánuje. 37% respondentů se o tuto formu zatím nezajímá. 12% personalistů o této formě vzdělávání uvažuje, ale nemá na ni v současné době rozpočet.

Zaměstnavatelé, kteří se v současnosti vzdělávání na téma zdravého stravování v současnosti věnují, nejčastěji volí formu uspořádání dnů zdraví a to celkem 42 %. Dalších 29 % dotazovaných se snaží zaměstnance vzdělávat pořádáním seminářů a workshopů, kde se zaměstnanci proberou témata stravovacích návyků, zdravých potravin a životního stylu. Ochutnávku zdravých potravin nabízí 35 % zaměstnavatelů a 14 % z nich vzdělává zaměstnance plakáty a články ve firemních magazínech. Respondenti mohli zvolit více odpovědí.

Že se zaměstnanci sami zajímají o zdravější formu stravování, dokládá i výsledek ankety, která zjišťovala chuťové preference zaměstnanců. Ti mohli zvolit až tři typy obědů, které si nejčastěji objednávají. První místo obsadila tradiční česká kuchyně se 62 %, jako druhou nejoblíbenější kuchyni volili zaměstnanci italskou (těstoviny, rizota) a to celkem 46 % a třetí příčku se 26 % zastali zeleninové saláty a spíše bezmasá jídla. S kvalitou závodního stravování a dovozu jídel z restaurací bylo spokojeno 92% dotazovaných osob a pouze 8% všech hodnotí stravování jako průměrné.

Jaká jídla si však zaměstnanci opravdu nejčastěji objednávají?

Na základě objednávek zpracovaných pomocí systému Lunchdrive.cz za rok 2018 jsme sestavili tento žebříček nejčastěji objednávaných jídel: vepřový a kuřecí řízek, hovězí guláš s houskovým knedlíkem, grilovaná vepřová kotleta, knedlo, zelo, vepřo a pečené kuře. Následuje hovězí pečeně s rýží, zeleninový salát, rizoto, kuřecí steak a boloňské špagety. Dalšími nejčastěji objednávanými jídly jsou maso na kari, vepřová játra, moravský vrabec, vepřový steak, rybí filé, kuřecí plátek se šunkou a sýrem, svíčková na smetaně, smažený sýr, sekaná, tortilla, kuřecí medailonky a čočka na kyselo. Z výše uvedeného vyplývá, že si zaměstnanci přeci jen pochutnávají na české kuchyni více než by bylo záhodno. Zároveň si ale uvědomují, že lehčí jídla a zeleninové saláty by měly do svého jídelníčku zakomponovat.

Zaměstnanci také mohli navrhnout připomínky k dodavatelům jídel. Nejčastější výtky nebyly na kvalitu či chuť jídel, jak se předem očekávalo. Respondentům nejvíce vadí používání jednorázových plastových obalů, ve kterých se jídla dovážejí. Uvítali by používání jídlonosičů či jiných ekologičtějších obalů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Průzkumu společnosti Lunchdrive.cz se účastnili uživatelé softwaru pro hromadné stravování a na otázky z oboru H/R odpovídali přední personalisté z celé České republiky. Ankety pro zaměstnance se v únoru 2019 zúčastnilo 163 respondentů. Průzkum pro personalisty proběhl v březnu tohoto roku a odpovědělo nám 63 pracovníků v oboru H/R. Žebříček oblíbených jídel vychází z celkových objednávek za rok 2018 prostřednictvím systému Lunchdrive.cz